De Leumolen: de PrachtPlek van Nederland

 

                           De watermolen ligt in het natuurgebied het Leudal in

                                Midden-Limburg en staat in Nunhem, gemeente Leudal.

 

 

 

 

 

                                                                                                                                             de trofee

 

 

 

                     NieuwsTweets mei 2013:

 

 

 

 

De nationale Prachtplek-verkiezing in 2013

 

In het kader van de publicatie van het jaarverslag over 2012, is Staatsbosbeheer voorjaar 2013 op zoek gegaan naar de PrachtPlek van Nederland. De organisatie wilde met de verkiezing laten zien wat Nederlanders met de natuur hebben en wat Nederland in huis heeft. Er waren twee winnaars: de publiekswinnaar van ingezonden persoonlijke plekken door -inderdaad- het publiek (van achtertuinen tot fietspad, van dorpskern tot weiland, van groeve tot begraafplaats) en de winnaar van door medewerkers van Staatsbosbeheer aangedragen bijzondere plekken in Nederland.

 

Voorronde en finale

 

De Leumolen streed mee om de eretitel en kwam door de voorronde van de Staatsbosbeheer-inzendingen. Uit ruim 50 voordrachten werd de waterradmolen met de omringende beekdalen genomineerd, samen met elf andere kandidaten. Daarna volgde twee maanden lang de eindstrijd om de titel (kandidaten voor de publieksprijs doorliepen een ander, aanmerkelijk korter traject). Wie de meeste aandacht voor het YouTube-filmpje over de plek wist te verwerven, zou de titel ‘De Prachtplek van Nederland’ veroveren.

 

 

Campagne

 

Er is een intensieve, grootscheepse digitale ‘flyer’campagne gevoerd om de nominatie van de Leumolen onder de aandacht te brengen. Instanties die zich bezighouden met o.a. molens, erfgoed, water- en natuurbeheer zijn aangeschreven. Heemkunde-, sport- en buurtverenigingen rondom het Leudal zijn benaderd evenals vrijwilligers, bloggers, politici, gemeenteambtenaren, dorpsraden, groengroepen, horecaondernemers, inwoners van Leudal, molenaars in heel het land en nog veel meer. Altijd met het verzoek de link naar het filmpje ook door te sturen. Op dagen dat de molen open was, is de bezoekers een foldertje in handen gedrukt en op het digitale molenprikbord is een bericht achtergelaten.

 

Geliefd Leudal

 

Er is verheugend massaal gereageerd, de Leumolen en het Leudalgebied blijken erg geliefd. Geregeld kwamen er meelevende reacties binnen (“Ik heb de mail naar zo'n 100 adressen doorgezet” – “Ik doe absoluut mijn best voor je” – “Ik zal nog wat mensen gaan porren”) en steunbetuigingen (“We hebben de Leudalmolen altijd al een mooie plek gevonden!” - “Veel succes met deze zondermeer prachtplek!” – “Leuk filmpje van een gedoodverfde favoriet” – “Ik heb met groot plezier gestemd!!”). De link naar het filmpje is ruimhartig aangeklikt en doorgestuurd -op enig moment werd zelfs gegrapt dat het filmpje viraal leek te gaan-, er is volop getwitterd en geretweet en de link is overgenomen op diverse websites. Ook de lokale omroep, regionale televisie én krant hebben aandacht besteed aan de verkiezing.

 

 

 

                   Greep uit reacties en oproepen op Twitter:

 

 

 

 

 

 

Score

 

Er waren bij de sluiting van de stemtermijn op 19 mei in totaal 16.366 stemmen uitgebracht op de finalisten van Staatsbosbeheer waarbij een view van het filmpje telde als een stem. De Leumolen won met glans, de watermolen was goed voor een kwart van de stemmen  - 4093 views - en sleepte ook veruit de meeste ‘leuks’ en reacties in de wacht. De Leumolen met het beekdalengebied rondom mag zich nu met recht

 

                DE PRACHTPLEK VAN NEDERLAND  

 

noemen. Het is bovendien een plek waar iedereen welkom is. In de Flint in Amersfoort werd tijdens de jaarlijkse landelijke ontmoetingsdag van Staatsbosbeheer de trofee uitgereikt aan de beheerder van de molen en boswachter van het Leudal, Piet Zegers.

 

 

 

 

                  

 

 

 

 

 

                  De uitslag op Twitter:

 

                  Woordvoerder Staatsbosbeheer:

 

                

 

                          Medewerker Groote Peel, Staatsbosbeheer:

 

             

 

                          Medewerker Communicatie Staatsbosbeheer:

              

 

                          Een mededinger in de competitie:

 

              

 

 

 

 

      Een trotse burgemeester van de gemeente Leudal:

 

                                                Sr. Districtshoofd van Staatsbosbeheer is het er roerend mee eens.

 

 

 

 

                              

                          Omroep 3ML (het filmpje is inmiddels van het web gehaald)

 

                      

 

 

 

 

                                  Een boeket enthousiaste reacties op Twitter:

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

      

 

 

 

                                                                                                               

 

                    

 

 

 


 

 

 

 Site Leumolen