Vuister

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Vuister

 

Om de olie gemakkelijker vrij te maken wordt het geplette zaad verwarmd tot ongeveer 40 graden (handwarm) op een vuister. De vuister is een gemetselde vuurpot of stenen kachel gestookt met hout of turf en afgedekt met een metalen plaat.

 

 

 

                                  

 

 

Roerijzer

 

Het geplette zaad of zaadmeel wordt op de warme plaat gelegd, er wordt een metalen ring of vuisterpan overheen gezet en binnen de ring houdt het door de molen aangedreven roerijzer of roermes het zaadmeel in beweging om te voorkomen dat het aanbrandt.

 

 

 

                                  

 

 

 

                                 

 

 

 

                                        

 

 

 

Vuisterpan

 

De oorspronkelijke vuisterpan in de Leumolen was geen ring maar een pan met een enigszins bolle bodem. De pan is de voorloper van de vuisterring. Op de site van oliemolen ‘de Passiebloem’ wordt ook een dergelijke pan getoond. Andere termen voor de vuisterpan zijn kantel- of stortpan. De pan werd geleegd boven de kaartjes door hem te kiepen met behulp van een touw of ketting bevestigd aan het oor (zie afbeelding). De bolle bodem vergemakkelijkte het manoeuvreren.

 

 

 

                                 

 

 

Bulen

 

Als het pletsel warm genoeg is wordt het in twee filterzakjes geveegd door de ring naar twee trechters of kaartjes aan de rand van de plaat te schuiven. De zakjes of bulen zijn onder de trechters bevestigd en het verwarmde zaadmeel valt door de trechters in de bulen.

 

 

                      

 

 

 

 

                                        

 

 

 

 


 

 

 

 Site Leumolen